sobota 19. července 2014

Dovolenkové nutnosti

Čas prázdnin se nekompromisně naplnil a ať už je máte nebo trčíte v práci, některé z vás jistě čeká aspoň nějaký druh dovolené. Moře, chata, výlety nebo povalování na koupališti. To vše se dá podle mě považovat za čas, kdy si odpočinete, myslíte jen na sebe a užíváte si tepla. Jenže! - slunce, moře, chlór a další jsou faktory, které mohou nepříznivě působit na naše vlasy nebo pokožku. A tak jsem vytvořila seznam takových letních "must have" na vaší dovolené. Takže kromě peněz, pyžama a dobré nálady si rozhodně přibalte:

1. Prostředky na a po opalování
Klasika. Vyberte si takový opalovací krém, jaký máte typ pleti, pokud máte pleť citlivou a náchylnější k tomu, že se hned spálí, budete volit určitě jiný opalovací krém, než někdo, kdo má pleť přirozeně tmavou a normální. Pokud míříte na dovolenou do tropů, sáhněte po větším ochranném faktoru, sledujte také dobu trvanlivosti a chraňte se před UVA a UVB zářením. Do kufru nebo k vodě přibalte pak i přípravek po opalování, který zklidní vaši pokožku. A pokud se nedejbože stane - vezměte i panthenol, který zklidní případné spáleniny.


2. Termální nebo jakákoliv voda ve spreji
A nemusí to být zrovna ta nejdražší od Vichy nebo Avéne, stačí vám úplně jakákoliv a uvidíte, jak ji na pláži nebo u bazénu oceníte. Příjemně osvěží pokožku a dodá jí potřebnou hydrataci. Některé navíc mají příjemné malé balení, takže se vejdou i do těch nejmenších kabelek.
Tip: Pokud jste nanesly na pokožku náhodou více make-up a pudru, nezoufejte. Lehce pokožku pokropte touto vodou a nechte produkty vsáknout do sebe a do pokožky.

3. BB krém nebo denní krém s vysokým ochranným faktorem
Za mě je BB krém s vysokým ochranným faktorem určitě nutností na léto, protože víte, že vaše pokožka bude chráněná a krásná i ráno u snídaně i večer při letním drinku. Já si oblíbila tento od Benefitu, který smíchávám s tmavším od Garnier, abych získala perfektní odstín pro svoji opálenou pleť. Navíc ten od Benefitu nepotřebuje pudrovat, nezanechává pokožku mastnou a celkově jsem o něm už psala zde.
Tip: Pokud nechcete utrácet peníze za BB nebo CC krémy, jednoduše si ho vyrobte. Smíchejte váš oblíbený letní make-up, denní krém s vysokým ochranným faktorem, trochu báze po make-up a malinko tekutého rozjasňovače (pokud máte) - tamtadadá... váš osobní BB krém.


4. Minerální pudr
Všichni známe to, když se nám leskne čelo, nos nebo cokoliv jiného. V létě je to poměrně běžné a nikdo z nás nechce obličej několikrát za den pudrovat a tvořit na něm pak nepěknou hutnou vrstvu. Lepší je proto si pořídit pudr, který bude bezbarvý a bude krásně pohlcovat mastnotu. Tento transparentní je značky Avéne Couvrance.


5. Krém na ruce a na tělo
Rozhodně přibalte něco, čím budete svoje tělo hydratovat ať už po příchodu z pláže nebo z bazénu. Pokožka bývá v létě extra vysušená, takže jí dopřejte důkladnou hydrataci. Nezapomeňte ani na ruce.


6. Balzám na rty
Ať je léto nebo zima, já sázím na balzám od Piz Buin , který chrání a hydratuje rty ve vedrech i v mrazech. V létě také většinou ustupuji od rtěnek a volím produkty, které nevysušují - třeba babylips od Maybelline.


7. Vlasová péče
Je to tak, ale bohužel mnohým  z nás sluníčko zákeřně ničí vlasy. Ty se mohou více třepit, být sušší a krepatět. Na léto určitě pořiďte nějakou ochranu před sluncem ve spreji. Já zvolila od Loréal Solar sublime spray, který můžete nastříkat do mokrých, vlhkých nebo úplně suchých vlasů. Hned se vstřebá, ochrání před UV zářením a nezanechá vlasy mastné. Pokud trpíte na suché konečky nebo celé vlasy, pořiďte v létě olejíček a vlasy jím jednou či vícekrát denně promažte - já si oblíbila olejíček BC Bonacure od Schwarzkopf, který se okamžitě vstřebá, vlasy po něm nejsou nijak mastné a můžete ho dávat jak do mokrých tak do suchých vlasů, taky poskytuje extra výživu pro vaše vlasy a zabraňuje krepatění.
Tip: Pokud máte extra suché vlasy, tak je před pobytem na pláži lehce namočte, vetřete do nich větší množství vaší oblíbené masky nebo kúry na vlasy a stáhněte do drdolu. Umyjte až večer před nočním drinkem nebo večeří.


8. Vzorečky
No kde jinde byste měli zužitkovat tu hromadu vzorečků, které jste na rok nastřádali? Různé krémy, masky, sprcháče nebo šampony jsou zkrátka věci, které na dovolené konečně zužitkujete. Takže směle do toho! Proberte vaše zásoby a vytvořte si ideální pomocníky s sebou na pláž, do letadla nebo na večer s kamarádkou.


9. Repelenty a jiné chytače a odpuzovače hmyzu
Netřeba fotit nebo dokumentovat, ale nutnost nějaký přibalit! Nikdy nevíte ze kterého rohu na vás vyskočí nenasytný komár. A co teprve, kdyby vás i štípl?

10. Voděodolné produkty a přípravky, kterými je pak šetrně dostanete dolů
Obecně pokud jdete k vodě a plánujete skákání do bazénu, namáčení obličeje, šnorchlování nebo stavění hradů z písku, doporučuji se nemalovat. Celodenní řádění ve vodě prostě nevydrží sto procentně žádný produkt a navíc se vám snadno může stát, že zapomenete, že nějakou tu řasenku máte a protřete si oko. A vypadáte mnohem hůř, než kdybyste na sobě neměly nic. A ruku na srdce - opravdu si myslíte, že někdo letí na holky s pandíma rozmazanýma očima u vody? Já používám od Loréalu dvojsložkový, který jemně očistí voděodolné produkty z očí i ze rtů, ale je trochu mastnější, takže pokud vám tato textura nevyhovuje, sáhněte po jiném.


11. Malá letní vůně do kabelky
Nutnost. A navíc miniaturky jsou tááák roztomilé.


12. Báze pod oční stíny
Aby vám stíny dlouho vydržely a neslévaly se, investujte v létě do báze pod oční stíny, na trhu je jich spousta. Mně vyhovuje (pro zatím) tato od Heleny Rubinstein, ale báze dělá i Dermacol, Essence a vlastně asi každá značka. A pokud chcete nějaký stíny, co v létě vydrží opravdu hodně, jděte do těch krémových.


13. Rozjasňovač, tvářenky a bronzery
Nevím, kdy jindy je vhodnější doba na tyto produkty. Díky bronzeru krásně podpoříte opálení, rozjasňovačovem prozáříte okolí kolem očí a občasnou změnou za tvářenku vykouzlíte zdravá růžová či červená líčka.


14. Vazelína na suchá místa
Sucho, sucho a sucho. Přibalte nějakou dobrou vazelínu, co můžete natřít na jakákoliv suchá místa na pokožce včetně rtů. Já miluji tuto od Mary kay, které stačí opravdu malé množství. Nanáším ji na večer na pupínky, rty nebo i lokty či paty a nechám působit do rána.


14. Vlhké kapesníčky a i ty klasické
Na nohy, obličej, na rýmu nebo na špinavé ruce. Na všechno. Nutnost, kterou snad nemusím komentovat.
(Povšimněte si těch krásných kapesníčku s Marilyn. Ještě mám s Audrey a stály asi šest korun v levných knihách!)


15. To ostatní...
...jako je pas, peníze, léky, plavky, další plavky (protože těch není nikdy dost), foťák, nabíječku a tak dále. Všichni sami nejlépe víme, co nám na dovolené dělá dobře a co ne.

 (pozn.: jedná se o obecné popisy produktů, které je podle mě důležité s sebou ve vedrech nebo kdekoliv jinde mít, ať si každý najde svoje oblíbence :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!