čtvrtek 31. července 2014

Polévka z pečené dýně


Polévky jsou nejlepší společníci na podzim a na zimu, ale v létě při vydatném dešti vám přijdou taky vhod. Navíc teď dýně seženete na trzích poměrně levně a možností, jak je zpracovat je mnohem víc. Dnes to bude polévka, ale varianta, kdy ji jen tak opečete a podáváte s bagetami a česnekovým dipem je taky úžasná! Takže zkoušejte.

Budete potřebovat (na dvě až tři porce):
1 dýni hokaido
sůl, pepř, olivový olej
jednu cibuli, dva stroužky česneku
trochu zázvoru (čerstvého)
smetanu na vaření nebo tučnější ke šlehání
hrnek a půl zeleninového vývaru nebo vody (z vývaru bude mít polévka samozřejmě výraznější chuť)



1. Připravit dýni je na tomto receptu asi to "nejsložitější", ale stále nic, co by kdokoliv nezvládl. Dýni přeřízněte na půl a vydlabte semínka. Dýně hokaido se sice loupat nemusí, ale já ji pro jemnější konzistenci polévky stejně vždy oškrábu škrabkou na brambory. Takto připravenou dýni nakrájejte na kostičky a vložte do pekáčků vyloženého pečícím papírem. Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
2. K dýni přidejte i cibuli nakrájenou na větší kostky a vše dejte péct zhruba na 25-30 minut do trouby vyhřáté na 180-200°C.
3. Až bude dýně krásně měkká, vyndejte ji. Připravte si hrnec a na troše olivového oleje dýni s cibulí ještě chvilinku restujte. Zalijte připraveným vývarem nebo vodou a nechte povařit. Do polévky přidejte kousek zázvoru a česnek, který oloupejte a rukou rozmáčkněte.
4. Polévku rozmixujte do hladka a vraťte zpět na sporák, kde přidejte zhruba půl kelímku smetany (já použila ke šlehání, protože je tučnější a polévku více zjemní). Pokud se vám bude zdát konzistence moc hustá, zřeďte vodou.
5. Podle potřeby dosolte nebo dopepřete. Podávejte posypané koriandrem a lehce zakápněte olivovým olejem nebo smetanou.

Pokud vás dýně láká, ale na polévku je v létě moc teplo, udělejte pouze body číslo jedna a dva. Dýni pečte méně, aby byla spíš na skus. Podávejte s česnekovým dipem ze zakysané smetany, česneku, petrželky a soli.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše milé komentáře!